Artçılar ve Dolunay
Deprem gününden beri kendimi mental olarak toparlamaya çalışıyorum. Aslında bir süre daha paylaşım yapmayacaktım ama içimdekileri biraz olsun buraya dökmek istedim. Ülkemiz büyük bir deprem yaşadı. 10 ilimizde büyük hasarlar meydana geldi ve maalesef ki çok büyük can kayıpları yaşandı. Ben de bu depremi…
Evrendeki Güzellikleri Fark Etmek
Merhabalar, Ben Öykü. 14 yaşındayım ve amatör olarak doğa fotoğrafları ve astrofotoğrafçılık ile uğraşıyorum. Özellikle günümüz şartlarında yeni bir hobi edinmek hem zihnimize hem de tüm vücudumuza çok iyi gelmekte ve ruhumuzu en doğal şekilde beslemektedir. Bana göre doğayla ve hatta tüm evren ile…
Süper Ay Nedir?
Yılın bazı aylarında Dolunay’a baktığınızda Ay’ın daha büyük ve daha parlak olduğunu düşündünüz mü? Eğer gökyüzü gözlemcisiyseniz muhtemelen bu düşünceye kapıldığınız bir an olmuştur. Aslında bu olay “Süper Ay” olarak adlandırılıyor. Peki nedir bu Süper Ay? Ne zaman ve nasıl olur? Süper Ay ismi…
Geniş Açı Astrofotoğrafçılıkla İlgili Bir Kısa Yolculuk…
Fotoğrafa Nasıl Başladım? Merhaba, ismim Aslı. Amatör olarak doğa ve manzara fotoğrafçılığı ve astrofotoğrafçılık ile ilgileniyorum. “Dünya bir toz bulutuydu” diyerek başlamayacağım, ama çoğumuzunki gibi hikayenin başı çocukluğuma uzanıyor. Ailede çoğunlukla annemin kullandığı, kompakt filmli bir makinamız vardı. Annem o makina ile fotoğraflarımızı çekip…
Gezegenlere Yolculuk: Dünya
Güneş’e yakınlık bakımından üçüncü gezegen olan Dünya, şuan için üzerinde yaşam olduğunu bildiğimiz tek gezegendir. Güneş Sistemindeki en büyük beşinci gezegendir. Yapılan araştırmalar ve tahminler üzerine bugün üzerinde yaşadığımız gezegenimiz 4,5 milyar yıldan fazla bir sürede oluşmuştur ve kayaç yapılı bir gezegendir Dünyamız. Dünyamızın…
Ay Fotoğrafçılığının İpuçları Nelerdir?
Gece gökyüzüne baktığımızda bizleri güzelliğiyle büyüleyen, ona baktığımızda güzel hisler uyandıran, bizleri biraz olsun günün yorgunluğundan arındıran sevgili uydumuz Ay’a sadece bakmakla yetinmek istemeyen, ayrıca fotoğrafını da çekmek isteyenlerdenseniz bu yazımın sizlere faydalı olacağını düşünüyorum. Bu yazımda DSLR ya da Kompakt Makineler ile daha…
Ay Fotoğrafı Nasıl Çekilir?
Uçsuz bucaksız evrendeki en yakın komşumuz olan uydumuz Ay’ın fotoğrafını nasıl çekebiliriz? Uydumuz geceleri gökyüzünde görülebilen en parlak gök cismidir, hal böyle olunca direkt çekilen Ay fotoğraflarının genelinde uydumuz parlak bir ışık olarak çıkmaktadır. Bu yazıda ise kendi çektiğim fotoğraflardan ilham alarak, muazzam güzellikteki…
Meteor Yağmuru Nasıl Çekilir?
Üç boyutlu uzay anlayışımızı biraz geliştirecek olursak gökyüzünün dışında var olan dinamikleri göz ardı edemeyiz. Çünkü bu dinamiklerin sonuçlarını Dünya içerisinde farklı gözlemliyoruz. Nasıl mı? Bunun birçok faktör ile bağdaşıklığı bulunmakta. Peki bunları düşünecek olursak; bu yanan, parıldayan, ışık saçan şeylerin kaynağı neler olabilir?…
Yıldız İzleri Nasıl Çekilir?
Evren içerisinde dönmeyen ne olabilir? Kuarklardan atomlara, atomlardan gezegenlere, gezegenlerden galaksilere tüm evrenin harmoni ile dönüşünü bir fizikçi olarak anlıyor ve analizlerini formüllerin uyumu ile birleştirebiliyorum. Daha önce yıldız fotoğrafı ya da gece fotoğrafları çekmediyseniz. Diğer yazılarımı okumanızı tavsiye ederim. Astrofotoğraf yazılarımız için tıklayınız.…
Galaksi Fotoğrafı Çekelim Mi?
Yıldızların ışığını şehirlerden görebilmek için canımız çıkıyor. Aslında kafamı kurcalayan şey, atmosferin dışına çıktığımız zaman nasıl göreceğiz bu yıldızları ve diğer gök cisimlerini? Şimdilerde de kafamda deli sorular kaybolmaya başladı. Her zaman diyoruz ki karanlık bir gökyüzü lazım bizlere güzel fotoğraflar çekebilmek için. Ama…
Pencerelerin Arkasından: Balkon Gözlemciliği
Keşke kadrajımın güzelliğini gökyüzünün büyüsü ile birleştirebilseydim. Bütün insanların en yoğun olduğu modern yaşamların hakim olduğu şehirlerin içerisinde küçük bir yıldız parıldamasına hasret olan herkese küçük bir selam olsun. Sizlere küçük bir soru sormak istiyorum. Sıkılmadınız mı? Bütün güzel yaşlarınızı çirkin bir morun mavi ile karıştığı gökyüzünün seyrederek geçiriyorsunuz. …
Büyükayı Takımyıldızı: Neden ayı denmiş?
İnsanoğlu dünya üzerinde var olduğu günden bu yana gökyüzüne hep yakın olmak ve gökyüzünü kendileriyle içselleştirmek istemiştir. Bundan dolayı çoğu takımyıldızı, gezegen ve galaksiye isim verirken gündelik hayatta görülebilen nesnelerden esinlenilerek isim verilmiştir. Bu sayede gökyüzü ve insanlar arasında çok sağlam köprüler oluşturarak zamanla…
Gökyüzü Fotoğrafı Nasıl Çekilir?
Gökyüzünü en güzel şekilde çekebilmenin en kolay yöntemini sizlere paylaşıyorum.Bu yazının bir harita lması dileği ile sizlere
Takip Cihazınız Var Mı?
Yıldızların haraketlerini dakikalar boyunca seyretmeniz mümkün kılınabilir.Bunun nasıl olacağı hakkında fikrininz olur muydu ? Biraz elektronik ve mekanik temelli ilerlersek bu işi kolayca halledebiliriz.
Yıldızlara Karşı Sessiz Kalabilir Miyiz?
Fezanın ilerisinden coşan kalplere hitaben ilerleyelim mi? Bütün aşkların ve düşüncelerin arkasında parıldayan yıldızlara karşı sessiz kalabilir miyiz? Kesinlikle bunun hakkında konuşmaya sebeplerimiz bulunmaktadır. Aslında hikayemin tutarsızlığı ahmakça bir rüyanın paylaşılmasıdır. Gecenin küçük yaşlarımda korkutucu olduğu o günlere geri döndüğüm zaman, Ay dedenin olduğu…
DSLR İle Geniş Alan Astrofotoğraf
Astrofotoğrafçılık, kısaca gökyüzü objelerinin başta uzun pozlama tekniği kullanılarak çeşitli ekipmanlar vasıtasıyla fotoğraflanmasıdır. Geniş açı fotoğraflarının objeleri genel olarak görece parlak olmayan gökyüzü objeleri olduğu için daha çok foton toplamak amacıyla «uzun pozlama tekniği» kullanılır. Geniş Alan Astrofotoğrafçılık İçin Uygun DSLR Kamera Seçimi Herhangi…
UCUZ YOLDAN ASTROFOTOĞRAF
“Aşka Aralanan Kapının Anahtarı” yazımdan sonra hepimizin karanlığa doğru arzuları arttığına göre şimdi birazcık imkanları zorlamamız gerekiyor. Birçok seçenek bulunmakta ve gelin bu seçenekleri birlikte inceleyelim. Eskiden lüks olarak sunulan fakat modern toplumlarda ihtiyaç olarak var olan bir arkadaşımız bulunmakta, kendisinin adı cep telefonu. Basit…
EVRENDEKİ GİZEMLİ ÇUKURLAR: KARA DELİKLER
Biri size “Kara delikler nedir? diye sorsa ne cevap verirdiniz? Şimdi size kolayca hatırlayacağınız bir tanımını yapacağım. Kara delikler, kütledir. Peki kütle ne yapar? Uzay zamanı gerer. Örneğin, Güneş de uzay zamanı germektedir. Merkür’ün yörüngesi Newton fiziğine göre hesaplandığında yanlış sonuç verir, yörünge hafifçe…
AŞKA ARALANAN KAPININ ANAHTARI
Galaksinin içerisinden dışarısına doğru uzanan yolculuk, aslında geleceğin konusundan daha çok geçmişin aramızda kurduğu köprüden yola çıkmıştır. Hepimizin ne kadar güzel diye baktığımız parıldayan noktaların arasından bizlere fısıldayan değişik renk ahenklerini keşfetmek istemez misiniz? Yazılarımı sizleri detaylarla boğmadan, en basit şekilde yöntemleri anlatacağım. Daha…
2020 NOBEL FİZİK ÖDÜLÜ: GALAKSİMİZİN MERKEZİNDE KARA DELİK KEŞFİ
6 Ekim 2020 tarihinde Nobel Fizik Ödülü’nün kara delikler üzerine araştırmalarından dolayı Prof. Roger Penrose, Prof. Reinhard Genzel ve Prof. Andrea Guezz’e verildiği açıklandı. Bu, gerçekten de tüm astronomi ve astrofizik camiası için büyük bir galibiyet oldu. Çünkü geçtiğimiz on yıl boyunca bu alanlardaki…
VENÜS’TE FOSFİN GAZI BULUNMASI NE ANLAMA GELİR?
Uluslararası bir bilim ekibi, 14 Eylül 2020 tarihinde, Venüs atmosferinde fosfin gazı bulduklarını açıkladı. Peki bu, Venüs’te yaşam bulunduğuna dair bir kanıt mı? Öncelikle temel bilgiler vererek başlayalım ve fosfin gazının ne olduğuna bakalım. FOSFİN NEDİR ve FOSFİNİ ÖZEL KILAN ŞEY NEDİR? Fosfin için…
BİR MARS GEZGİNİ NASIL YAPILIR?
İnsanlar olarak doğuştan meraklıyız. Hepimiz birer keşifçi olarak doğarız. Dünya’nın dışında neler olduğunu keşfetmek, Mars’ı keşfetmek isteriz. Mars’ın ne tür kaynaklara sahip olduğunu, insan yaşamının sürdürülüp sürdürülemeyeceğini öğrenmek isteriz. NASA, bunları öğrenmek adına 30 Temmuz 2020 tarihinde Perseverance gezginini Mars’a göndermek için hazırlanmaktadır. Kapsamlı…
UZAY NEDEN KARANLIKTIR?
Hiç gece gökyüzüne bakıp “Uzay neden karanlık?” diye merak ettiniz mi? Johannes Kepler, Edmond Halley ve Alman doktor-gökbilimci Wilhelm Olbers dahil olmak üzere birçok bilim insanının yüzyıllar boyunca düşündüğü ilginç bir sorudur bu ve göründüğü kadar basit değildir. Güneş, çok büyük miktarda ışık yayan…
NEOWISE KUYRUKLU YILDIZININ ÖNEMİ NEDİR?
Gökyüzünde NEOWISE Kuyruklu Yıldızını gördünüz mü? Güneş sistemimizin en uzak bölgelerinden gelerek, 3 Temmuz 2020’de Güneş’e en yakın geçişini yaptı ve Ağustos ortasına kadar güneş sisteminin uzak kısımlarına geri dönerken Dünya’nın yörüngesinin dışına çıkacak. Bu kuyruklu yıldız gözden kaybolmadan önce onu nasıl tespit edebiliriz?…
METEORİTLERİ NASIL TANIRIZ?
Birçok insanın çölde, nehirde hatta kendi arka bahçelerinde alışılmadık kayalara rastladığını duymuş olabilirsiniz. Bu kayaların bazılarının gök taşı olduğu düşünülmektedir. Bulunan tüm bu kaya parçalarını gök taşı olarak adlandırıyoruz fakat aslında ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Mesela çoğumuz yıldız kaymasına rastladığımızda mutlaka dilek tutmuşuzdur.…
TEKNOLOJİNİN SINIRLARI:KUANTUM BİLGİSAYARLARI
Kuantum hesaplama, dünyayı değiştirebilecek bir güce sahiptir. Bu yüzden IBM, Microsoft, Honeywell ve Google gibi büyük şirketler kendi kuantum bilgisayarlarını yapmak ve “kuantum üstünlüğü”ne ulaşmak için yarış halindedir. Fakat kuantum hesaplama nedir, kuantum bilgisayarları nasıl çalışır? Klasik bilgisayarlardan farkları nedir? Bir kuantum bilgisayarı ile…