Uzaydaki Kadınların İlham Verici Hikayeleri
Milli Uzay Programı çerçevesinde Ay’a gerçekleştirilecek insanlı ve insansız uçuşlarımızın ön ve arka planında ne kadar kadın çalışacak? Ay’a…
Dünya Uzay Haftası Nedir?
Dünya Uzay Haftası; bilimi, teknolojiyi ve bunların insanlık durumunun daha iyi hale gelmesini sağlayan katkılarını uluslararası olarak kutladığımız bir…
Evrendeki Güzellikleri Fark Etmek
Merhabalar, Ben Öykü. 14 yaşındayım ve amatör olarak doğa fotoğrafları ve astrofotoğrafçılık ile uğraşıyorum. Özellikle günümüz şartlarında yeni bir…
Dijital Dünyadan Uzak Kaç Gün Geçirebilirsin?
Hatırladığın en eski anın nedir? Ben düşünüyorum da nerede olduğunu hatırlayamasam da ne yaptığımı çok iyi hatırlıyorum. Dört kişilik…
Süper Ay Nedir?
Yılın bazı aylarında Dolunay’a baktığınızda Ay’ın daha büyük ve daha parlak olduğunu düşündünüz mü? Eğer gökyüzü gözlemcisiyseniz muhtemelen bu…
Uzay Nedir?
Bu basit soruyu hiç kendinize veya etrafınıza sordunuz mu? Kendimizi bildik bileli duyduğumuz, konuştuğumuz “uzay” sözcüğünün anlamını biliyor muyuz?…
Gezegenlere Yolculuk: Dünya
Güneş’e yakınlık bakımından üçüncü gezegen olan Dünya, şuan için üzerinde yaşam olduğunu bildiğimiz tek gezegendir. Güneş Sistemindeki en büyük…
Büyükayı Takımyıldızı: Neden ayı denmiş?
İnsanoğlu dünya üzerinde var olduğu günden bu yana gökyüzüne hep yakın olmak ve gökyüzünü kendileriyle içselleştirmek istemiştir. Bundan dolayı…
Samanyolu’nun Farklı Boyutları
Samanyolu’nun bir haritasını düşündüğümüzde, birkaç sarmal kolu olan düz bir disk görüntüsüne sahibiz. Science dergisinde yayınlanan yeni çalışma, galaksimizin şeklinin düşündüğümüzden farklı olduğunu gösteriyor. Bilim…
Öztürkçe’de Gezegen İsimleri Nasıl Ortaya Çıktı?
Gezegenlerin isimlerinin nerden geldiğini ya da anlamlarını hiç düşündünüz mü? Bu isimler rastgele verilmiş olamaz değil mi? Evet yanılmıyorsunuz.…
GEZEGENLERE YOLCULUK: VENÜS
Güneş’ten yola çıktığımız zaman ikinci durağımız olan Venüs gezegeni biz “Dünyalıların” uzun yıllar ilgisini çekmiş ve yaklaşık 40 kadar…
EVRENDEKİ GİZEMLİ ÇUKURLAR: KARA DELİKLER
Biri size “Kara delikler nedir? diye sorsa ne cevap verirdiniz? Şimdi size kolayca hatırlayacağınız bir tanımını yapacağım. Kara delikler,…
GEZEGENLERE YOLCULUK: MERKÜR
Merkür, Güneş sisteminin en içteki ve büyüklük, kütle bakımından sekizinci gezegenidir. Güneş’e yakınlığı ve küçüklüğü onu çıplak gözle görülebilen…
Dünya’nın Döndüğünü Neden Hissetmeyiz?
İtiraf etmeliyiz ki Dünya’nın saatte yaklaşık bin mil (1600 km) hızla döndüğü gerçeğini oturduğumuz yerden düşünmek biraz zor. Bize…
NASA’nın OSIRIS-REx GÖREVİ: BENNU ASTEROİDİ
NASA’nın OSIRIS-REx uzay aracı 2018 Aralık ayına Bennu Asteroidine varmıştı. O zamandan beri asteroidin etrafında dolaşarak onu haritalandırdı. Bu…
AY’DA SUYUN YENİDEN KEŞFİ
NASA, Ay’da su bulduğunu açıkladı. Ancak basının abarttığının aksine aslında su, Ay’da ilk kez keşfedilmiyor. Ay’da su zaten bulunmuştu.…
2020 NOBEL FİZİK ÖDÜLÜ: GALAKSİMİZİN MERKEZİNDE KARA DELİK KEŞFİ
6 Ekim 2020 tarihinde Nobel Fizik Ödülü’nün kara delikler üzerine araştırmalarından dolayı Prof. Roger Penrose, Prof. Reinhard Genzel ve…
BİR MARS GEZGİNİ NASIL YAPILIR?
İnsanlar olarak doğuştan meraklıyız. Hepimiz birer keşifçi olarak doğarız. Dünya’nın dışında neler olduğunu keşfetmek, Mars’ı keşfetmek isteriz. Mars’ın ne…
UZAY NEDEN KARANLIKTIR?
Hiç gece gökyüzüne bakıp “Uzay neden karanlık?” diye merak ettiniz mi? Johannes Kepler, Edmond Halley ve Alman doktor-gökbilimci Wilhelm…
NEOWISE KUYRUKLU YILDIZININ ÖNEMİ NEDİR?
Gökyüzünde NEOWISE Kuyruklu Yıldızını gördünüz mü? Güneş sistemimizin en uzak bölgelerinden gelerek, 3 Temmuz 2020’de Güneş’e en yakın geçişini…
METEORİTLERİ NASIL TANIRIZ?
Birçok insanın çölde, nehirde hatta kendi arka bahçelerinde alışılmadık kayalara rastladığını duymuş olabilirsiniz. Bu kayaların bazılarının gök taşı olduğu…
TEKNOLOJİNİN SINIRLARI:KUANTUM BİLGİSAYARLARI
Kuantum hesaplama, dünyayı değiştirebilecek bir güce sahiptir. Bu yüzden IBM, Microsoft, Honeywell ve Google gibi büyük şirketler kendi kuantum…
NASA’NIN MARS KEŞİF PROGRAMI: MARS HELİKOPTERİ
NASA’nın Mars helikopteri, Ingenuity, temmuz ayında fırlatılmaya hazırlanıyor. Ingenuity, başka bir dünyada motorlu uçuşu ilk kez test edecek olan…
BİRLİKTE BİR UZAY ASANSÖRÜNÜ NASIL TASARLAYABİLİRİZ?
Günümüzde uzaya çıkmanın iki yolu var. Ya astronot ya da milyarder olmak. Peki ya bunlardan biri değilsek? Bizim de…
MARS’TAKİ İLK ŞEHİR
SpaceX, 2024 senesinde astronotları Mars gezisine göndermeyi amaçlıyor. Peki, oraya gittiklerinde ne yapacaklar? Bu gezi, Elon Musk’ın insanoğlunu gezegenler…
TARİHTE BİR İLK: ÖZEL BİR ŞİRKETİN İLK KEZ UZAYA İNSAN GÖNDERMESİ
NASA’nın 1981 yılında başlayıp 2011 yılında tamamlanan otuz yıllık uzay mekiği programından beri ABD, kendi topraklarından Uluslararası Uzay İstasyonu’na…
M-TEORİSİ (ZAR KURAMI) NEDİR?
M teorisi, tüm sicim teorilerini birleştiriyor ve diyor ki; evrenimiz üç uzay boyutundan, bir zaman boyutundan ve daha küçük,…
PARALEL EVRENDE NASIL BİR HAYATIMIZ OLURDU?
Paralel evren düşüncesi hep ilgi çekici olmuştur. Son günlerde yerli ve yabancı platformlar NASA’nın paralel evrenin varlığına dair bulgular…
UZAY TURİZMİ: HAYALLERİNİN ÖTESİ
Yuri Gagarin, 12 Mayıs 1961 tarihinde uzaya çıkmış ve dünyayı hiç kimsenin görmediği bir şekilde görme şansına sahip olmuştur.…