Bugün, ilk önce yeni ekipmanım olarak hayatıma katılan üç boyutlu baskı kundağım ve yeni 50 mm Canon lensim ile geniş açı fotoğraflara adım atayım dedim.
50 mm ne kadar portre resmi olarak bilseniz bile kendisi hayat kurtaran bir lens olarak bütün fotoğraf tutkunlarını sarmış bulunmaktadır. Işık kirliliğinin şehirlere nazaran 3-4 sınıf aşağısında, sınıf 5 ışık kirliliği altından bu denememi yapıyorum. Hatta bu yazıyı yazarken şuan kameram ve takip cihazım hala fotoğrafları çekiyor.
Ben ise yazıma başlayarak sizlere bu işin nasıl hazırlandığını dilimin döndüğü kadar anlatacağım.

İlk yapmanız gereken şey mekan seçimi olacaktır. Örneğin ben bahçemiz içerisinde daha önceden en çok açıyı yakalayabildiğim ve ağaçların engellemediği bir noktaya ilk olarak tripodumu yerleştirdim. Bunun ardından ekipmanlarınızı kurmaya başlayın diyeceğim ama sakın bunu yapmayın.
Tripodunuzun 3 tane bacağı var, bunlardan bir tanesini kendinize referans seçin ve güzelce kuzeye doğru ayar yapın. Ayrıca tripodunuzun düz olup olmadığını ölçmek için su terazisi kullanabilir veya elinizdeki telefon yardımı ile bir program kullanabilirsiniz.

Daha sonrasında telefonunuzun yardımı ile pusulanızı aktif edip kuzeye doğru yönelin.

Bu işlemden sonra;

Tabii, eski fizik bilgilerinizden moment ve denge konusunu tekrar anımsamanızı isterim. Çünkü basit bir terazi gibi sağ ve sol tarafa binen yükleriniz eşit olmalı.


Mavi çizilen hayali çizgi aslında sizin polarise doğru çizilen çizginin temsili halidir. Kutup Yıldızı’nın etrafında dönen bütün yıldızlar ne yazık ki gökyüzünde iz bırakıyor. Fakat bu takip cihazları sayesinde gökyüzünde hareket eden yıldızlarla aynı hıza sahip bir kamera sistemi ile çok güzel bir şekilde görüntüler alınabiliyor.

Enlem ayarınızı yapmayı unutmayın, mesela ben 40 derecelik bir enlemde yaşıyorum ortalama olarak hedeflediğim zaman teleskopumun kundak ayarını güzelce 400 dereceye yakın hale getiriyorum.

Terazi örneğinde olduğu gibi ne havada asılı kalmalı ne aşağıya ne de yukarı doğru hareket etmeli. Sabit olmasını istiyoruz.

Bu defa diğer tarafa çevirin ve bakın. Eğer sisteminiz dengede ise çekime doğru çok az adımınız kaldı.

Şimdi ince kutup ayarı için az kullanılan bir uygulamayı size önereceğim. Paralı iPhone uygulaması olan bu uygulama sayesinde basit sağ sol ayarları yaparak kutup dairesinin tam orta noktasına düzgün bir hizalama yapabileceksiniz.

Polar Scope Align Pro programını indirdiğiniz zaman Day Time Hizalama tuşuna bastıktan sonra bu ok işareti kuzey tarafında biraz ince haraket ettirerek sizi tam orta noktaya ulaşmanızı sağlayacaktır.

Sakın ama sakın pillerinizi elektronik aletlerinizin içerisinde bırakıp evde tutmayın. Çünkü dışarıda bırakılan teleskop kundağı soğuk ve nem yüzünden hafif ıslanıyor. Bu süreç içerisinde paslanma ve oksitlenme gibi değişik reaksiyonlara yol açabilir. Kullandığınız aletin ömrünü azaltır. Kırmızı bir kafa lambası sayesinde siz de rahatça gece gözlem sırasında hareket edebilirsiniz. Sakın beyaz ışık açmayın. Geçici olarak alışan gözlerinizi gene alışması için vakit kaybına sürükler.

Bu yazıyı yazarken makinem benim için otomatik olarak çekimlerini gerçekleştiriyor. Bunu yapabilmemi sağlayan aletin adı ise zamanlayıcı (timer) olarak geçiyor. Geri sayım yapmamı ve pozlama yapmamı sağlıyor. Bir dakikalık pozları sürekli olarak çekiyor. Bu pozları birazdan birleştireceğim. İstifleme programı sayesinde.
Bu kadar fotoğraf çektin ne yapacaksın bunları?

Biraz bekledikten sonra size Tif formatında bir ham data verecek.

Gökyüzünde bir adet fotoğraf çektiğim zaman gördüğüm görüntü aşağıdadır. Işık kirliliği altında filtresiz bir şekilde yaptığım bu işin ne kadar zor olduğunun aslında söze gerek olmayan kanıtı gibi bir örnek.

Evet, çektiğim fotoğrafın analizlerini yapacak olursak.
Center (RA, Dec): | (106.864, 22.244) |
Center (RA, hms): | 07h 07m 27.446s |
Center (Dec, dms): | +22° 14′ 36.610″ |
Size: | 29 x 17.2 deg |
Radius: | 16.885 deg |
Pixel scale: | 24.9 arcsec/pixel |
Orientation: | Up is 79.7 degrees E of N |
Kameramın görmüş olduğu gökyüzündeki alan.


Batuhan Dereli
“Gökyüzü Fotoğrafı Nasıl Çekilir?” için 5 yorum